JOHN KILZER – SCARS

Memphis, Tennessee is de thuishaven van de Amerikaanse singer-songwriter John Kilzer die zijn liedjes schrijft rond wereldverbeterende thema’s als samen werken aan een leefbaar Amerika, vriendschap met de buren van niet-Amerikaanse origine en respect voor iedereen in de samenleving, onafhankelijk van welke afkomst, ras of godsdienst ze ook mogen zijn.

Het was in 1988 toen deze leraar Engelse literatuur met zijn debuutplaat “Memory In The Making” in de muziekscène opdook, gevolgd door een tweede album “Busman’s Holiday” in 1991. Echt succesvol was hij echter niet met deze twee platen, dus focuste hij nadien meer op het schrijven van liedjes voor andere artiesten en dat lukte dan weer wel want o.a. Trace Atkins, Maria Muldaur en Roseanne Cash selecteerden elk een song van John Kilzer voor hun toenmalige albums.

Pas in 2012 besloot hij om het nog eens opnieuw te proberen als soloartiest met de release van zijn derde album “Seven”, gevolgd door de in 2014 op de markt verschijnende plaat “Hide Away”. Hij trekt daarmee de aandacht van Matt Ross-Spang, de ‘Grammy Award’-winnende producer van o.a. ‘Drive-By Truckers’, John Prine en Jason Isbell. Die stelde John Kilzer voor om zijn volgende plaat te producen en zo geschiedde dus met “Scars”, het album dat we hier wat nauwkeuriger onder de loep gaan nemen.

Elf zelf gecomponeerde nummers kregen een plaatsje op dit album waarin folk, Americana, blues en rock subtiel door elkaar heen vermengd worden. Geopend wordt er met het folky “Flat Bed Truck”, terwijl de bluesmuziek de sound bepaalt van het op de video te beluisteren nummer “The American Blues”, een song die gaat over de huidige politieke situatie in de door Donald Trump’s wraakzuchtige beleid niet meer zo Verenigde Staten.

“Hello Heart” is dan weer een schitterend gezongen liefdesballad en ook “Woods Of Love” en “Twinkle Of Love” handelen over het sinds eeuwen meest bezongen liedjesthema. “Time” is een akoestische pianoballad en de wondermooie albumtiteltrack “Scars” wordt gebracht als een enkel door akoestische gitaar begeleide intieme folksong, handelend over de littekens des levens die ieder van ons kenmerken en die we eigenlijk met het nodige respect zouden moeten koesteren.

Memphis, Tennessee is ook de thuishaven van de soulmuziek en die vinden we hier dus ook terug in de songs “It” en in het rockende “Dark Highway”. De doorleefde, wat schorre stem van John Kilzer bekoort daarna in de alweer erg knappe pianoballad “Memphis Town”, een muzikaal eerbetoon aan de stad waar hij leeft en werkt en waar hij zijn hart aan heeft verloren. Dit is een prachtsong die misschien wel eens tot de status ‘klassieker’ kan uitgroeien en later op coverversies van andere artiesten zou kunnen rekenen.

(valsam)

 

Artiest info
   
 

Label: Archer Records

video